Senator De Lange breekt met OSF-bestuur om censuur

Redactie

Eerste Kamerlid Kees de Lange verbreekt de banden met het bestuur van de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF). De 71-jarige De Lange zit sinds 2011 in de Eerste Kamer voor de OSF, een verzameling van onafhankelijke provinciale partijen. Hij ziet dit zelf niet als een obstakel voor zijn functioneren.

"Doordat het OSF-bestuur meent het recht te hebben om bijdragen die ik noodzakelijk acht te censureren, was dit voor mij niet langer aanvaardbaar", schrijft De Lange in een e-mail. "Als senator moet ik ongehinderd mijn standpunten kunnen ventileren, ook als een partijbestuur daarover meent ongelukkig te moeten zijn. Ik wens dan ook niet langer met het huidige OSF-bestuur geassocieerd te worden."

OSF en de Lange verkeren al langer in onmin. "In feite wordt hiermee een situatie die reeds is ontstaan in februari 2014 nu definitief", schrijft hij.

De Lange vormde al een eenmansfractie en zegt zonder probleem verder te kunnen gaan zonder steun van de OSF. "Een partijbestuur komt in de Kieswet niet voor en is politiek in feite niet relevant. Uiteraard zal ik de contacten met mijn achterban en met hen die mij in de senaat verkozen hebben als vanouds voortzetten."

De Lange is een van de oprichters van 50PLUS, maar verliet die partij in 2012. De hoogleraar kon zich niet vinden in het beleid van medeoprichter Jan Nagel en partijboegbeeld Henk Krol, die hij beschuldigde van machtswellust.