Betogers Hong Kong toch weer de straat op

Redactie

Demonstranten in Hong Kong die meer democratie eisen zijn zaterdag in weerwil van waarschuwingen van de autoriteiten binnen te blijven toch weer de straat opgegaan. "Democratie nu! Democratie in Hong Kong!" klonk het uit duizenden kelen. De betoging duurde uren en werd luister bijgezet door sprekers en zangers.

De meeste demonstranten benadrukten hun vreedzame intenties door hun armen in de lucht te steken, maar sommigen leken toch op zoek naar de confrontatie met tegenstanders. Zij slingerden elkaar beledigingen naar het hoofd. De leider van Hong Kong, de door Beijing gesteunde Leung Chun-ying, zei dat de straten die door de betogers worden bezet maandag moeten zijn schoongeveegd.

Voortdurend braken er kleine schermutselingen uit, die door politie of omstanders werden beëindigd. Vrijdagavond en zaterdagochtend zijn negentien aanhoudingen verricht. Bij ongeregeldheden in de nachtelijke uren raakten zeker twaalf mensen en zes agenten gewond.

De confrontaties zorgde ervoor dat de protestleiders gepland overleg met het regiobestuur afbliezen. Daardoor is het onzeker geworden hoe de crisissituatie zich zal ontwikkelen.