Force India: raceuitslag Singapore herzien

Peterselieman

Het Formule 1-team Force India heeft bij autosportfederatie FIA het verzoek ingediend om de raceuitslag van de Grand Prix van Singapore te herzien. Reden hiervoor is dat Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne een straf niet helemaal uitgediend zou hebben.

Vergne kreeg tijdens de race in Singapore twee straffen van vijf seconden opgelegd wegens onreglementair behalen van voordeel. Desondanks werd de Fransman zesde, twee seconden voor Force India-coureur Sergio Perez. Over de tweede straf bestaat geen twijfel, want na afloop van de race werden vijf strafseconden bij de eindtijd van Vergne opgeteld, maar de eerste straf roept wel vraagtekens op.

Vergne voerde in de 24e ronde bij zijn pitsstop de eerste straf van vijf seconden uit, maar volgens Force India is hier regel 16c van het Sportief Reglement geschonden. Toro Rosso zou namelijk begonnen zijn met het vervangen van de banden voordat de volledige vijf seconden voorbij waren. Force India heeft de FIA gemeld dat Vergne slechts 4,4 seconden stil stond, waarna de auto omhoog ging voor de bandenwissel.

Volgens artikel 13.10 van de Sport Code van de FIA mag een herzieningsverzoek van een besluit ingediend worden wanneer er nieuw bewijs op tafel komt. De beelden die Force India inbrengt zouden tot een herziening van de uitslag kunnen leiden. Voor Force India is dit van belang omdat het in de strijd met McLaren voor het constructeurskampioenschap een extra punt op kan leveren.