School mag zelf pestaanpak kiezen

Redactie

Scholen worden toch niet verplicht een antipestmethode te kiezen die bewezen effectief zou zijn. Wel moeten ze aan kunnen tonen dat hun aanpak werkt. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) afgesproken met sectororganisaties PO-raad en VO-raad.

De verplichting zou volgend schooljaar ingaan. Vanwege de wildgroei aan antipestprogramma's besloot Dekker vorig jaar de programma's te laten beoordelen. Hij wilde dat alle scholen een antipestprogramma zouden hebben dat is getoetst door een wetenschappelijke commissie.

Op de verplichting werd echter kritisch gereageerd. Zo stelde sectororganisatie Voortgezet Onderwijs (VO-raad) dat de verplichting niet bijdraagt aan het tegengaan van pesten. De nadruk zou ermee komen te liggen op het middel in plaats van het doel, oordeelde de VO-raad. Ook de Onderwijsraad sprak zich er eerder tegen uit en de Tweede Kamer nam een motie aan waardoor de verplichting al op losse schroeven kwam te staan.

Dekker en de sectororganisaties hebben nu afgesproken dat alle scholen verantwoordelijk worden voor een 'sociaal veilige' school. Behalve dat scholen daarvoor zelf een antipestaanpak mogen kiezen waarvan ze ook zelf in de gaten moeten houden of die werkt, moeten ze ook gaan zorgen voor een aanspreekpunt binnen de school voor leerlingen en ouders. Die kunnen daar naartoe als sprake is van pesten.