[Vid] Iran grijpt naast historisch goud in 'worsteltikkertje' Asian Games

heywoodu

Tijdens de Asian Games in Incheon heeft Iran in de finale van het kabaddi bij de mannen net geen historische zege op India kunnen boeken. In de sport, die omschreven kan worden als een soort mix van tikkertje en worstelen, won India tot nu toe alle gouden medailles op de Asian Games en heeft India met de Pro Kabaddi League de enige professionele kabaddicompetitie ter wereld.

Kabaddi is vooral populair op het Indiase subcontinent en is de nationale sport van Bangladesh. Dat is samen met Pakistan en Iran dan ook het land dat het India het meest lastig kan maken. De eeuwenoude sport wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers, die beiden een helft van het speelveld bezetten. De teams mogen om beurten aanvallen, wat betekent dat één speler naar de helft van de tegenstander gaat.

Deze speler, de raider, moet binnen 30 seconden proberen om een tegenstander aan te tikken, ook wel taggen geheten. Doet hij dat en slaagt hij er in om binnen de tijd weer op de eigen helft terug te zijn, dan krijgt zijn team één punt. Als hij twee of meer tegenstanders heeft kunnen taggen krijgt zijn team het corresponderende aantal punten. De raider hoeft overigens niet volledig terug op eigen helft te zijn, het aanraken van de middellijn is voldoende.

Als een verdedigende speler is getagd en de raider komt met succes terug op de eigen helft, is de betreffende verdedigende speler out en moet hij het speelveld tijdelijk verlaten. Hij kan weer terugkomen als zijn team een tegenstander tijdelijk out krijgt. Het kan gebeuren dat een team alle spelers kwijtraakt doordat alle zeven out zijn. Dat is het grootste succes voor het andere team en levert het een lona op, twee extra punten. De zeven spelers die out waren mogen daarna weer terug om met het volledige team de wedstrijd te hervatten.

Het element 'tikkertje' zal inmiddels duidelijk zijn, maar er komt ook wel degelijk grof geweld bij kijken. Zodra een raider iemand aangetikt heeft probeert hij zijn eigen helft te bereiken, maar de verdedigers willen dat uiteraard voorkomen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de raider met een aantal harde beuken door het hele team naar de grond gewerkt wordt, wat niet altijd zonder blessures gaat.

Ook de vrouwen speelden kabaddi in Incheon. Hier heeft een speelster van Bangladesh nog net de middellijn gehaald, ondanks dat het hele Indiase team haar tegen de grond werkte (Foto: Getty)

Naast het 'tikken' en het scoren van een lona - waarbij een team alle zeven spelers out ziet gaan - is er nog een derde manier om aan punten te komen: De bonuslijn. Dit is vanaf de middellijn bekeken de tweede lijn op het veld - het dichtst bij de achterlijn. De raider kan een punt scoren door de bonuslijn aan te raken en vervolgens zijn eigen helft weer te bereiken binnen 30 seconden. Dit alles klinkt wellicht ingewikkeld, maar met een beetje goede wil is niet meer dan een paar minuten kijken nodig om te snappen hoe het spel in elkaar steekt.

Zoals eerder vermeld is India de absolute grootmacht. In Incheon stond kabaddi voor de zevende keer op het programma van de Asian Games na de introductie in 1990. In alle eerdere toernooien hadden de Indiase mannen geen enkele wedstrijd verloren: 28 zeges op rij. Daar kwamen er in Incheon vrij simpel nog vier bij, maar in de finale tegen Iran werd het plotseling bijzonder spannend.

De Iraniërs schoten uit de startblokken en stonden halverwege de eerste helft - een helft duurt 20 minuten - op een grote voorsprong van 17-7. Op dat moment zorgde Kumar Anup voor een van de hoogtepunten van de finale. De Indiër wist een speler van Iran te taggen en wilde terugrennen naar zijn eigen helft, maar hij werd door het voltallige Iraanse team tegen de grond gewerkt. De ervaren Anup slaagde er echter toch in om met zijn hand de middellijn te bereiken, ondanks dat er zelfs nog een Iraanse voet op zijn hand stampte.

De volledige finale bij de mannen. Op 23:50 minuten begint de raid van Anup, waar hij drie punten uit weet te scoren (Bron: YouTube)

Na de eerste helft stond Iran wel nog ruim voor: 21-13. Een stunt leek in de maak, want niet alleen op de Asian Games, maar ook op het WK had India nog nooit een wedstrijd verloren. Op de vijf tot nu toe gespeelde WK's wonnen ze alle totaal 30 wedstrijden.

In de tweede helft van de finale in Incheon liet India plotseling zien zich niet gewonnen te willen geven. Binnen vijf minuten wisten de titelverdedigers, onder meer door een lona te scoren, de stand op gelijke hoogte te brengen: 21-21. Het ging vervolgens lang gelijk op, maar Iran leek niet meer in staat om nog eens een voorsprong op te kunnen bouwen. Na 40 minuten zat de zwaarste wedstrijd in tijden erop voor het Indiase kabadditeam, maar alsnog kregen ze het goud.

In het Zuid-Koreaanse Incheon werd overigens ook voor de tweede keer op de Asian Games een toernooi voor vrouwen gespeeld. Het mag geen verrassing heten dat India daar, net als vier jaar eerder, ook het goud veroverde. Zij versloegen eveneens het team van Iran: 31-21.

Voor wie zich afvraagt of kabaddi olympische toekomst heeft: In 1936 werd het tijdens de Spelen in Berlijn al gedemonstreerd door een paar Indiërs. Vooralsnog lijkt de kans niet groot, gezien de enorme dominantie van het Indiase subcontinent en Iran. Wel heeft de internationale kabaddibond steeds meer leden, waaronder ook landen als de VS, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Duitsland.