Boko Haram publiceert onthoofdingsvideo

Redactie

De extremistische beweging Boko Haram heeft beelden gepubliceerd van de onthoofding van een Nigeriaanse piloot. In de video zijn ook beelden te zien van uitgebrande delen van een vliegtuig. Het is een aanwijzing dat Boko Haram over de mogelijkheden beschikt om vliegtuigen neer te halen.

Twee Nigeriaanse piloten en een Alpha-toestel worden sinds 11 september vermist. Het tweetal voerde bij Yola, in het noordoosten van Nigeria, luchtaanvallen uit op bolwerken van Boko Haram. In de video is een man te zien die knielt, terwijl zijn beul een bijl boven zijn hoofd houdt. De man, vermoedelijk een van de piloten, legt in het Engels een verklaring af en zegt daarin dat hij is neergeschoten. "Tot op de dag van vandaag weet ik niet waar mijn copiloot is."

Ook Boko Haram-leider Abubakar Shekau komt vermoedelijk in beeld. Hij is al twee keer doodverklaard door het Nigeriaanse leger. "Hier ben ik, in leven en dat zal ik zijn totdat Allah besluit mijn laatste adem weg te nemen", zegt de man. "Zelfs als jullie me doden dan zal dat ons niet tegenhouden de sharia in te voeren. We zijn nog altijd in onze islamitische staat, we regeren en we onderwijzen de koran."

Shekau gaat verder en zegt dat in gebieden die ze onder controle hebben de sharia van kracht is. Er worden beelden getoond van de straffen, zoals het stenigen van een man die beschuldigd is van overspel, en het afhakken van de hand van een dief. De video eindigt met de beelden van verkoolde vliegtuigonderdelen.