Kwakzalversprijs voor hoogleraar Pauline Meurs

Redactie

Hoogleraar Pauline Meurs is dit jaar de winnaar van de Meester Kackadorisprijs voor grootste kwakzalver van Nederland. De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan een persoon, instelling of onderneming die kwakzalverij in belangrijke mate heeft bevorderd.

Meurs krijgt de prijs als voorzitter van ZonMw, een instituut dat gezondheidsonderzoek financiert. ZonMw werkt voor het ministerie van Volksgezondheid en financierde onder meer een onderzoek waarin wordt geadviseerd meer onderzoek te doen naar alternatieve behandelingen.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is het zinloos dat aan dit soort onderzoek geld wordt uitgegeven. Uit onderzoek naar alternatieve geneeswijzen is volgens hem nog nooit iets goed gekomen. "Het rapport bevat talloze onjuistheden, laat een schrijnend gebrek aan kennis zien en heeft een unverfroren pro-alternatieve basishouding", aldus de organisatie.

ZonMw was al eerder doelwit van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2006 kreeg de directeur van het bestuursorgaan de kwakzalversprijs al. Nu is dus de voorzitter aan de beurt. Meurs is als hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onder meer de NCRV, Halbe Zijlstra en de Triodos Bank kregen de kwakzalversprijs eerder.