Crew Top Gear verlaat Argentinië na ophef

Redactie

De crew van het autoprogramma Top Gear heeft Argentinië verlaten na ophef. Een van de auto's die werden gebruikt bij de opnames had een nummerbord dat volgens demonstranten refereerde aan de oorlog om de Falklandeilanden. Nadat werd gevraagd om geen opnames te maken, pakten presentator Jeremy Clarkson en de crew hun biezen.

Top Gear was in Argentinië om drie auto's te filmen. Een van de wagens had volgens lokale autoriteiten de letters FKL op het nummerbord wat deed denken aan de oorlog die Groot-Brittannië en Argentinië voerden om de eilandengroep. Argentinië verloor de strijd maar claimt de eilanden, die ten zuiden liggen, nog steeds en noemt ze Las Malvinas.

BBC, dat het programma uitzendt, liet in een verklaring aan de Britse krant Daily Telegraph weten dat niet bewust was gekozen voor het nummerbord. "Het is complete onzin dat wordt gesuggereerd dat de auto juist vanwege het nummerbord is gekozen of dat een ander nummerbord plaats heeft gemaakt."

Het is de zoveelste keer dat Top Gear en Clarkson in opspraak raken. Eerder dit jaar kreeg de presentator zijn laatste waarschuwing, omdat het leek alsof hij het woord 'nigger' gebruikte in een uitzending. Clarkson heeft altijd ontkend dat hij de beledigende term gebruikte.

Eerder moest de BBC zijn excuses aanbieden aan Mexico, omdat in het programma werd gezegd dat Mexicanen lui en lomp zijn. Ook tijdens afleveringen in Myanmar werd een racistische term gebruikt.