Plasterk bekritiseert Kamerlid om oortrekincident

Redactie

Dat SP-Kamerlid Renske Leijten 'hartelijk' moest lachen om een actievoerder die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn aan zijn oor trok uit protest tegen de zorghervormingen is 'een heel grote uitglijder'. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd.

"Ik vond het al vervelend dat dat iemand het nodig vond de staatssecretaris eens stevig aan zijn oor te pakken. Maar ik rolde van mijn stoel toen een Kamerlid daarna zei daar hardop om te moeten lachen", aldus Plasterk. "Dat vind ik toch een heel grote uitglijder. Je mag het ergens heel ergens mee oneens zijn, maar altijd handjes op de rug. Kamerleden moeten het goede voorbeeld geven."

De bewindsman zei dat het incident niet bijdraagt aan de pogingen van de overheid agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak een halt toe te roepen. "Op het ministerie hebben we een heel programma opgezet om mensen ervan te overtuigen je handjes thuis te houden. Kamerleden moeten dan het goede voorbeeld geven en dat niet bagatelliseren. Gewoon netjes blijven."

SP-Kamerlid Renske Leijten laat weten 'geweld nooit goed te keuren'. "Als ik daarover een misverstand heb laten ontstaan dan herhaal ik opnieuw dat ik het echt niet goedkeur. Maar we moeten het ook niet opkloppen. Staatssecretaris Van Rijn ging er heel goed mee om, de betreffende man heeft zijn excuses gemaakt en toen mij later gevraagd werd wat ik van het filmpje vond heb ik mijn uitspraken gedaan."

Staatssecretaris Van Rijn werd dinsdag tijdens een bezoek aan de gemeente Oosterhout door een actievoerder aan zijn oor getrokken. De bewindsman was daar om te praten over de zorgtaken die komend jaar worden overgeheveld naar de gemeenten. SP-Kamerlid Renske Leijten zei later tegenover het AD te moeten lachen om het filmpje van de man, die een T-shirt van de SP droeg. Leijten zei zich te kunnen voorstellen dat de emoties in zo'n geval hoog oplopen en merkte op dat Van Rijn er ook rustig mee omging.