Hiddink: "Kan altijd beroep doen op Kuijt"

Frank (franklop)

Guus Hiddink begrijpt de keuze van Dirk Kuyt om de handdoek in de ring te gooien als international. De bondscoach van het Nederlands elftal hoorde pasgeleden dat Kuijt zinspeelde op een afscheid als international. Na enkele uitvoerige gesprekken tussen de twee, maakte de aanvaller van Fenerbahçe vandaag wereldkundig dat hij niet langer als international door het leven gaat.

"De oude rot Dirk blijft beschikbaar voor noodsituaties, maar op zijn posities moeten de jongeren het nu gaan uitvechten", legt Hiddink uit in gesprek met De Telegraaf. "Omdat we teruggaan naar vier verdedigers, komt hij niet voor de defensieve posities meer in aanmerking en blijven de rol van pinchhitter en de posities aan de buitenkanten over. Daar is hij geen eerste keus voor", geeft de keuzeheer aan.

"Met die wetenschap is Dirk over de toekomst gaan nadenken en vond hij dat hij van onvoldoende toegevoegde waarde zou zijn bij Oranje. Ik kan me dat voorstellen, maar als de nood aan de man is, kan ik altijd een beroep op hem doen, hebben we afgesproken.”

Hiddink deed in de laatste interland tegen Tsjechië een beroep op Memphis Depay en Luciano Narsingh als flankspelers. Kuyt was op het WK voetbal een verrassende vleugelverdediger onder bondscoach Louis van Gaal, maar Hiddink is niet van plan om die constructie te hanteren.