Mexicaanse agenten vast voor doodschieten studenten

Redactie

De Mexicaanse autoriteiten hebben 22 politieagenten opgepakt voor een reeks moorden. Ze houden de agenten en enkele nog onbekende schutters verantwoordelijk voor de dood van drie studenten en drie inzittenden van een bus vol voetballers.

De politie van Iguala in de deelstaat Guerrero raakte vrijdagavond slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

De autoriteiten van Iguala, dat een kleine tweehonderd kilometer ten zuiden van Mexico-Stad ligt, manen de bevolking de kalmte te bewaren tot duidelijk is wat er is voorgevallen. De Nationale Mensenrechtencommissie heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen.

In het noorden van Mexico was het juist het ontbreken van de sterke arm dat tot bloedvergieten leidde. Een bendeoorlog in Guachochi, in de deelstaat Chihuahua, kostte volgens het openbaar ministerie vrijdag elf mensen het leven. Het Sinaloa- en het Juarezkartel strijden al geruime tijd om de heerschappij in het afgelegen berggebied, dat een belangrijke schakel zou zijn in de drugsroute naar de Verenigde Staten.