De Hoop Scheffer: IS niet militair op te lossen

Redactie

Het probleem met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) moet niet alleen militair, maar ook politiek worden opgelost. IS is met bombardementen wel in te dammen, maar niet te verslaan, zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het is beter dan niks doen. Maar wij zullen het verschil niet maken. Het moet uit de mensen in de regio zelf komen. Het is een volstrekte illusie dat wij daar eventjes de zaken kunnen regelen", zei De Hoop Scheffer. Hij wees erop dat er nog weinig ervaring is met het optuigen van een democratie.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft volgens de CDA'er dan ook een flinke draai moeten maken. Obama wekte eerder nog de indruk dat het probleem met beperkte inzet op te lossen is. "Nu wordt duidelijk dat een veel forsere manier van optreden van de VS nodig is dan in zijn aard en karakter ligt."

Wat enkele jaren geleden begon als een Arabische lente is volgens De Hoop Scheffer inmiddels een Arabische chaos geworden. "Je ziet nu een buitengewoon gevaarlijke vorm van radicalisme oprukken onder de vlag van ISIS."

De Syrische president Bashar Assad kan volgens De Hoop Scheffer als deel van het probleem worden gezien. Door zijn terreur tegen de burgerbevolking trokken veel jihadisten naar Syrië om juist tegen hem te vechten. Door het uitblijven van westerse bescherming van de bevolking wonnen de jihadisten aan populariteit. Maar simpelweg Assad afzetten gaat volgens de oud-politicus niet zomaar. "Je kunt roepen: Assad moet weg, maar hij is niet weg."

Een VN-mandaat voor bestrijding van IS in Syrië, wat de Verenigde Staten nu al doen, komt er volgens De Hoop Scheffer niet. "De Russen zullen dat nooit accepteren." Hij benadrukte dat het voor politici ontzettend moeilijk is om te bepalen of Nederland moet deelnemen aan de strijd of niet en bracht daarbij Irak in herinnering.

De Verenigde Staten legitimeerden hun aanval op Irak met de bewering dat er massavernietigingswapens zouden zijn, maar die zijn er nooit gevonden. "Politici weten ook nu niet precies welke gebeurtenissen zich binnen nu en een jaar gaan afspelen, in Irak wisten we dat ook niet."