Premier India wil in gesprek met Pakistan

Redactie

De Indiase premier Narendra Modi zegt serieus van plan te zijn vredesgesprekken met Pakistan te houden. Wel vindt hij dat het buurland voor een 'gepaste sfeer' moet zorgen. De dialoog moet plaatsvinden 'zonder de schaduw van terreur', zei Modi zaterdag in een lange speech bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Modi nodigde zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif nog uit op zijn inhuldiging maar India trok zich in augustus terug uit geplande gesprekken tussen de ministers van buitenlandse zaken. Reden was dat Pakistan eerst wilde praten met de separatisten in de onrustige regio Kashmir. Nawaz had in zijn speech bij de VN kritiek op die beslissing en noemde het een 'gemiste kans'.

India en Pakistan hebben sinds hun onafhankelijkheid in 1947 drie keer oorlog gevoerd. In twee gevallen was Kashmir de inzet. India beschuldigt Pakistan ervan militanten te steunen die tegen het Indiase leger vechten.

"Ik wil bilaterale gesprekken met ze voeren maar het is ook de plicht van Pakistan om zijn nek uit te steken en een gepaste sfeer te creëren", zei Modi in het Hindi. Volgens de premier zou nu de hulpverlening voor de slachtoffers van de overstromingen in Kashmir prioriteit moeten zijn. In beide landen kwamen eerder deze maand honderden mensen om.