Tafeltennissers geven EK-promotie weg

heywoodu

De Nederlandse tafeltennissers hebben promotie op het EK voor landenteams in Lissabon uit handen gegeven. Voor het eerst in jaren deed Nederland bij de mannen weer mee, waardoor ze in de derde en laagste divisie moesten spelen. Een plek in de finale - de strijd om de 33e en 34e plek op het EK - was genoeg geweest voor promotie, maar in de halve finale werd verloren van Wales.

Met een 45e plaats staat Nederland 21 plekken hoger dan Wales op de wereldranglijst. Het begin was prima, want Rajko Gommers won met 11-7, 11-8, 11-8 van Michael Marsden. Daarna ging het minder voor de mannen van de kersverse bondscoach Li Jiao, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer verloren beiden een zenuwslopende partij na vijf games.

Oostwouder kon zich al snel revancheren tegen Marsden, door binnen een kwartier met 11-9, 11-6, 11-4 te winnen. Daarna was het aan Gommers om het af te maken tegen Ryan Jenkins. De wedstrijd ging volledig gelijk op, waardoor een vijfde en beslissende game nodig was. Daarin leek Gommers het te gaan doen door op 10-7 en dus drie matchpoints te komen. Hij gaf het echter volledig uit handen, waarna Jenkins het op 12-11 direct afmaakte. 

Door de nederlaag is de doelstelling, promotie, toch niet gehaald. Die eer gaat naar Wales en Israël, dat de andere halve finale won. Nederland speelt later op zaterdag nog tegen Schotland in de wedstrijd om de 35e plek.