Gewichthefster breekt ultieme wereldrecord

heywoodu

Gewichthefster Zhou Lulu heeft op de Asian Games in Incheon het wereldrecord gewichtheffen verbroken in de klasse boven 75 kilogram, de zwaarste categorie bij de vrouwen. Bij het stoten - wat samen met het trekken de competitie vormt - wist ze liefst 192 kilogram omhoog te tillen, één kilogram meer dan het oude record.

De 140 kilogram zware Chinese slaagde er bij het trekken in om 142 kilo te tillen, slechts één kilo meer dan haar naaste concurrente. Bij het stoten liet ze echter haar pure klasse en kracht zien. Niemand anders wist meer dan 162 kilo te stoten, terwijl de eerste poging van Zhou al 175 kilogram opleverde.

Olympisch kampioene Zhou ging echter door en waagde zich in haar laatste poging aan 192 kilogram, met succes. Het bracht haar totaal op 334 kilo, waarmee ze het record evenaarde van de Russische wereldkampioene Tatiana Kashirina, die ook het oude record bij het stoten in handen had. Doordat het de zwaarste categorie is, was het resultaat van Zhou het grootste gewicht dat ooit door een vrouw in competitie op werd getild.

De Nepalese Tara Devi Pun was overigens minstens net zo opvallend als Zhou. Met haar 77 kilogram lichaamsgewicht was ze de enige deelneemster van minder dan 100 kilo, iets wat in haar uitslagen te zien was. Bij het trekken en stoten kwam ze bij elkaar opgeteld tot 161 kilogram, ruim 30 kilo minder dan Zhou in één keer omhoog kon stoten. Pun werd er nog maar net laatste mee, want de 25 kilo zwaardere Ariunjargal Tsend Ayush uit Mongolië wist in totaal maar vier kilo meer op te tillen.

Zhou Lulu op weg naar haar wereldrecord van 192 kilogram (Foto: Getty)