[Ryder Cup] Verenigde Staten op voorsprong na fourball

Boris (borisz)

Na de eerste vier wedstrijden om de Ryder Cup heeft het Amerikaanse een voorsprong genomen. In Gleneagles staat de ploeg na de fourballs met 2,5-1,5 voor tegen Europa. In fourballs spelen beide spelers in het duo met een eigen bal, waarna de beste score per hole telt. 

Justin Rose en Henrik Stenson wonnen de eerste wedstrijd met 5&4 (lees nog vier holes te gaan, maar het verschil is met vijf punten onoverbrugbaar) van de Amerikanen Bubba Watson en Webb Simpson. Watson en Simpson maakten geen enkele birdie in de fourball-wedstrijd. Met dezelfde score brachten Jordan Spieth en Patrick Reed het eerste Amerikaanse punt op het bord. Zij versloegen Stephen Gallacher en Ian Poulter. Gallacher was niet in vorm bij zijn debuut in de Ryder Cup en Ian Poulter had ook niet zijn gebruikelijke vorm om de problemen in zijn eentje op te lossen.

Thomas Björn en Martin Kaymer speelden sterk tegen Jimmy Walker en Rickie Fowler maar de zege slipte uit hun handen. De Europeanen stonden op de zestiende hole 2 up. Deze hole werd echter gewonnen door de Amerikanen dankzij een chip-in van Walker, zijn tweede in de partij. Het werd daardoor toch nog spannend. Een birdie van Walker op de achttiende hole zorgde ervoor dat beide koppels een half punt overhielden. 

De spannendste partij ging tussen Sergio Garcia en Rory McIlroy en Keegan Bradley en Phil Mickelson. Het Europese koppel stond lange tijd achter, maar hole dertien was de stand weer gelijk. Door een birdie van McIlroy op hole vijftien kwam Europa voor het eerst voor in deze partij Op hole zestien, na bijna vijf uur golf tussen deze twee koppels, maakte Bradley een birdie om de stand weer gelijk te trekken.

Hole zeventien ging gelijk op, maar de laatste hole ging naar Amerika. Garcia en McIlroy moesten hard vechten voor een par en alleen Garcia maakte par. Bradley en Mickselson maakten allebei kans op een birdie, Mickelson verzilverde de kans en de Amerikanen wonnen daarmee de laatste ochtendpartij met 1 up.

Vanmiddag staan er nog vier foursomes op het programma. Beide teams hebben dan één bal, de golfers slaan om en om. Het team met de minste slagen op de hole pakt het punt. 

Pairings foursomes - vrijdagmiddag

Jim Furyk/Matt Kuchar vs. Jamie Donaldson/ Lee Westwood
Hunter Mahan/Zach Johnson vs. Justin Rose/Henrik Stenson
Jimmy Walker/Rickie Fowler vs. Rory McIlroy/Sergio García
Phil Mickelson/Keegan Bradley vs. Victor Dubuisson/Graeme McDowell