[Vid] Schansspringlegende Morgenstern (27) stopt

heywoodu

Schansspringer Thomas Morgenstern heeft vrijdag bekendgemaakt zijn carrière te beëindigen. Dat deed de 27-jarige Oostenrijker tijdens een persconferentie. "Ik heb er alles aan gedaan om mijn zelfvertrouwen terug te vinden en weer op het niveau te komen waar ik ooit was. Dat is mij niet gelukt."

Morgenstern kende afgelopen seizoen enkele dramatische momenten. In december wist hij in het Duitse Titisee-Neustadt voor het eerst in bijna twee jaar weer een wedstrijd te winnen, waarna hij een dag later hard onderuit ging. Daardoor dreigde hij de Olympische Spelen van Sochi te moeten missen, maar hij kwam veel sneller terug dan verwacht. Hij wist vriend en vijand te verbazen door nog geen drie weken later tweede te worden in het eindklassement van de Vierschansentournee.

Enkele dagen later ging het echter weer fout. Bij een training voor het skivliegen in Bad Mitterndorf maakte Morgenstern een foutje in de lucht, waardoor hij op volle snelheid met zijn hoofd op de sneeuw klapte. Het gevolg was een flinke hoofdblessure en zelfs een tijdje op de intensive care. Wonder boven wonder wist hij echter opnieuw op tijd te herstellen en kon hij zelfs naar de Spelen. Individueel lukte het daar niet, maar met het team wist hij zilver te pakken in de landenwedstrijd. Dat zou uiteindelijk ook zijn laatste wedstrijd worden.

De trieste aftocht van Morgenstern na zijn val op de Kulm in Bad Mitterndorf (PRO SHOTS/GEPA)
De trieste aftocht van Morgenstern na zijn val op de Kulm in Bad Mitterndorf (PRO SHOTS/GEPA)

De carrière van Morgi kende echter vooral ook heel veel successen. In Turijn werd hij in 2006 olympisch kampioen op de grote schans, iets wat hem met het team ook lukte. Samen met zijn Oostenrijkse landgenoten verdedigde hij de titel met succes in Vancouver. Maar liefst tien keer maakte Morgenstern deel uit van het team dat een wereldtitel pakte, iets wat hem in 2011 individueel lukte.

Ook in de World Cup ging het Morgenstern vaak voor de wind. Van 2004 tot en met 2012 eindigde hij het seizoen altijd bij de beste tien, in 2008 en 2011 pakte hij de titel. In 245 World Cup-wedstrijden haalde hij 76 keer het podium, bijna een derde van alle deelnames. Daarbij zaten 23 zeges, de laatste in Titisee-Neustadt, een dag voor zijn zware val.

Morgenstern was ook altijd goed op het meest prestigieuze schansspringtoernooi: De Vierschansentournee. In 2004 werd hij daarin al vierde, totaal zou hij negen keer bij de beste tien eindigen en vijf keer het podium halen. In 2011 mocht hij zich bij laten schrijven in het illustere rijtje winnaars. 

Hoewel hij afgelopen seizoen liet zien nog altijd wereldtop te zijn, zorgden de zware valpartijen voor motivatieproblemen. "Ik hoefde eigenlijk niet eens echt een beslissing te maken, dat is in de zomer automatisch gebeurd", aldus Morgenstern. "Elke keer dat ik bovenaan de schans zat dacht ik aan die zware valpartijen."

De vreselijke val van Morgenstern op de Kulm, waar hij dusdanig van herstelde dat hij een maand later olympisch zilver pakte in de landenwedstrijd (Bron: YouTube)