NAM ziet bevingen aardoppervlak niet naderen

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geen bewijs dat de aardbevingen in Groningen zich dichter bij het aardoppervlak voordoen dan drie kilometer. De bevingen vinden plaats in of vlak rond de gasvelden, en die liggen op drie kilometer, schrijft de NAM vrijdag op basis van een eerste diepteanalyse.

Verscheidene deskundigen denken dat de aardbevingen ook minder diep plaats kunnen vinden. Dit zou leiden tot meer schade. Voor die conclusie is voorlopig geen bewijs. "De geanalyseerde aardbevingen verschillen erg van de simulaties van een aardbeving die bijvoorbeeld vijfhonderd meter boven het gasveld plaatsvindt", aldus de NAM.

De NAM analyseerde 32 aardbevingen door middel van twee geofoons die in verschillende putten werden geplaatst. De diepte is van belang omdat dit mede bepaalt hoe de bovengrond zich bij een aardbeving beweegt. Deze bewegingen zorgen voor schade aan huizen en beïnvloedt de veiligheid van omwonenden.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) ging er ook altijd van uit dat de aardbevingen rond drie kilometer diepte plaatsvonden. Daar is echter discussie over. Omdat het meten van de diepte moeilijk was, werd voorheen een schatting gemaakt van de exacte diepte. Deze schatting lag tussen de een en vijf kilometer.

De NAM is nog wel voorzichtig met de uitkomsten van de analyse. Het betreft slechts een tussenrapport, aldus de aardoliemaatschappij. Het onderzoek wordt voortgezet. De tijdelijke geofoons worden volgende maand vervangen door permanente.