Noord-Korea verslaat Zuid-Korea en krijgt groots onthaal

heywoodu

De Noord-Koreaanse voetballers hebben in Thailand de Aziatische titel tot 16 jaar veroverd. Opvallend is dat ze dat deden door in de finale het vijandelijke Zuid-Korea te verslaan. Het was na 2010 de tweede keer dat de titel naar het land van de Geweldige Leider ging. De jonge voetballers kregen bij thuiskomst een groots onthaal, waarin vooral benadrukt werd dat Kim Jong-Un een grote rol speelde in het behalen van de titel.

Noord-Korea had het niet makkelijk om de finale te bereiken. Zowel de in kwartfinale tegen Iran als in de halve eindstrijd tegen Australië moesten er penalties aan te pas komen. In de finale kwam het Zuiden in de eerste helft op een 1-0 voorsprong, maar vroeg in de tweede helft maakte Han Kwang-Song de gelijkmaker. Choe Song-Hyok maakte niet veel later de beslissende 2-1.

Daags na de zege kwam het team terug in Noord-Korea, waar het treinstation van Pyongyang en de straten van de stad gevuld waren met 'mensen van alle sociale klassen, inclusief de jeugd en schoolkinderen met vlagen, bloemen en ballonnen in de handen', aldus Noord-Koreaanse media.

Na het welkom werden de voetballers rondgereden door de juichende stad, waarbij een bezoek werd gebracht aan de standbeelden van president Kim Il-Sung en De grootste man die ooit heeft geleefd, Kim Jong-Il. Na afloop kregen de spelers een receptie bij het Noord-Koreaanse kabinet. Daar kregen ze te horen dat de zege vooral te danken was aan de warme zorg en het vertrouwen van Almachtige Kameraad Kim Jong-Un, 'die zijn hart en ziel heeft ingezet voor de ontwikkeling van de Noord-Koreaanse sport.'

Een hoge politicus zei de voetballers en hun trainers vervolgens hun training nog intensiever door te zetten 'zoals de anti-Japanse guerrillas dat deden op de berg Paektu'. Ook werd hen gevraagd om de Noord-Koreaanse sport naar een nog hoger niveau te tillen en nog meer gouden medailles te winnen. 

Aanvoerder Jang Song-Il sloot de ontvangst af met een toespraak. Daarin benadrukte hij de glorie van Kim Jong-Un, die hij ook vanuit de grond van zijn hart bedankte voor de warme zorgen en het vertrouwen in het team. Jang sloot af door te zeggen dat hij graag meer gouden medailles wil winnen, door altijd het vertrouwen en de verwachtingen van de partij in gedachten te houden.

Door de toernooizege plaatsten de Noord-Koreanen zich voor het WK voor spelers onder 17 in 2015, wat in Chili gespeeld zal worden. Tijdens de kwalificaties voor het Aziatisch kampioenschap lieten ze overigens al een opvallende score zien: De 18-0 zege op de Noordelijke Marianen was de grootste uitslag in het kwalificatietoernooi.