Asian Games: Monsterscores en eerste dopinggeval

heywoodu

De Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon hebben het eerste dopinggeval te pakken. De OCA, de bond voor Nationale Olympische Comité's van Azië, heeft woensdag bekendgemaakt dat voetballer Khurshed Beknazarov positief heeft getest op het gebruik van stimulerende middelen.

De twintigjarige Beknazarov komt uit voor Tajikistan en maakte op de Asian Games zijn internationale debuut voor zijn land. De verdediger van veelvoudig landskampioen Regar-TadAZ Tursunzoda stond in alle drie groepswedstrijden in de basis en droeg zo bij aan de kwartfinaleplaats van Tajikistan. In Incheon worden meer dopingcontroles uitgevoerd dan ooit tijdens de Asian Games: 1920 stuks, 420 meer dan vier jaar geleden.

In Incheon zijn van veel teamsporten de groepsfases nog bezig en dat betekent dat er nog altijd opvallende scores te melden zijn. Zo speelden de volleybalvrouwen van de Maldiven hun derde en voorlaatste groepswedstrijd tegen China. De wedstrijd duurde nog geen vijftig minuten, waarin de dames uit de Maldiven slechts 20 punten konden maken: 25-7, 25-7, 25-6.

Door de afdroging hebben de Maldivische volleybalsters in negen gespeelde sets inmiddels 67 punten gemaakt, nog geen 8 per set. Donderdag wacht de laatste wedstrijd tegen Hong Kong, waar voor de dames wellicht het enige, zij het zeer kleine kansje ligt om een set te winnen.

De handbalsters van de Maldiven haalden eerder al het nieuws door historisch hard onderuit te gaan tegen Japan: 79-0. Woendag speelden ze hun laatste wedstrijd van het toernooi en wel tegen Kazachstan. Ook hier leek winst net iets te veel van het goede, want met 56-5 bleef Kazachstan buiten bereik.

Het toernooi van de Maldivische handbalsters wordt afgesloten met liefst 233 tegengoals in vier wedstrijden, waar ze zelf 19 treffers tegenover konden zetten. Het jonge team heeft echter wel onbetaalbare ervaring opgedaan en zal zich ongetwijfeld verder gaan ontwikkelen.

Naast de Maldiven kende ook Mongolië geen fijne dag in de teamsporten. De handballers begonnen aan de groep voor de 9e tot en met de 12e plek, maar gingen gelijk al met 50-6 onderuit tegen Japan. Het waren echter vooral de honkballers die het bont maakten. Nadat de eerste wedstrijd, tegen China, met 15-0 verloren ging, wachtte woensdag Pakistan.

Na slechts vier innings was de score echter al zo duidelijk dat de wedstrijd afgebroken werd: 25-0. Voor de honkballers uit Mongolië wacht een onheilspellende donderdag. Dan treden ze namelijk aan tegen grootmacht Japan, de nummer twee van de wereld, dat eerder nog met 9-1 afrekende met Pakistan.