Ongekend hoge opkomst bij Schots referendum

Redactie

Maar liefst 85 procent van de stemgerechtigden heeft donderdag gestemd bij het Schotse referendum. Dat is ongekend hoog. In totaal stemde 55 procent tegen en 45 procent voor onafhankelijkheid.

"Wij hebben eenheid boven verdeeldheid gekozen", zei Alistair Darling, leider van het neekamp vrijdag in Glasgow. "Vandaag is een belangrijke dag voor Schotland en het Verenigd Koninkrijk als geheel."

Tegenstanders van onafhankelijkheid wonnen in de hoofdstad Edinburgh met 61 procent en in de 'granieten stad' Aberdeen, het centrum van de Schotse olie-industrie, met 59 procent. In Glasgow won het jakamp, maar dit was niet genoeg voor een landelijke meerderheid.

De Britse premier David Cameron beloofde de Schotten vrijdagochtend meer autonomie. "De Schotten zullen meer te zeggen krijgen over hun eigen zaken, net als de bevolkingen van Wales, Engeland en Noord-Ierland", sprak Cameron. "De rechten van deze stemmers moeten ook gerespecteerd, beschermd en verbeterd worden."

De Britse markten reageerden positief op het nieuws dat de Schotse onafhankelijkheid van de baan was. De aandelenbeurs opende hoger en het pond beleefde zijn hoogste koers in twee jaar tijd.