Breiviks vader betreurt diens sinistere levenspad

Redactie

De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik vreest dat zijn zoon in de gevangenis nog extremer en gevaarlijker aan het worden is. Dat zei Jens Breivik donderdag op zijn eerste persconferentie sinds de slachtpartij die zijn zoon ruim drie jaar geleden aanrichtte en aan 77 mensen het leven kostte.

Breivik had bij de gevangenis in Oslo een verzoek ingediend om zijn zoon te mogen bezoeken. Die zit een celstraf van 21 jaar uit die onbeperkt verlengd kan worden. De veroordeelde extreemrechtse terrorist wees het verzoek echter per brief af en liet weten dat zijn vader zich eerst met een 'fascistische' ideologie moest vereenzelvigen om enig contact met hem te kunnen krijgen.

"De brief maakte me bang", aldus Jens Breivik tijdens de presentatie van zijn boek Min Skyld? (Mijn schuld?). "Ik denk dat hij steeds extremer wordt. Misschien wordt hij ook wel gevaarlijker. Ik weet het niet."

Anders Breivik omschrijft zichzelf als een nationalistische militant die bezig is met een kruistocht om Europa te verlossen van moslims. Hij pleegde op 22 juli 2011 een zware bomaanslag in de regeringsbuurt van Oslo, waarbij acht doden vielen. Vervolgens opende hij het vuur op het eiland Utøya waarbij nog eens 69 mensen omkwamen. De meeste doden waren tieners die op een zomerkamp waren van een linkse jeugdbeweging.

"Ik denk vaak aan degenen die hun leven verloren en degenen die gewond raakten", zei Jens Breivik. Hij sprak langzaam en zo nu en dan brak zijn stem. "Ik wou dat ik namens Anders om vergiffenis kon vragen."

Breivik groeide op bij zijn moeder in Oslo en had zelden contact met zijn vader, een Noorse diplomaat die was hertrouwd en in Parijs woonde. Jens Breivik zei spijt te hebben dat hij de strijd om de voogdij over zijn 4-jarige zoon verloor nadat maatschappelijk werkers hun zorgen geuit hadden over zijn welzijn.

"Ik had hem in een positieve richting kunnen leiden. Maar dat is niet gebeurd." Vader en zoon zagen elkaar drie of vier keer per jaar, maar toen Anders Breivik 16 werd verloren ze het contact. Jens Breivik zegt zich daar schuldig over te voelen.

"Als ik meer contact met hem had gehad, als ik een betere vader was geweest, dan was hij vandaag de dag misschien een ander persoon geweest", zei hij om er aan toe te voegen dat hij nooit voortekenen heeft gezien dat zijn zoon een sinister pad van extremisme en geweld zou bewandelen. "Het is totaal niet te bevatten dat mijn eigen zoon tot zoiets in staat zou zijn. Ik zal het nooit begrijpen."