SP levert alsnog tegenbegroting in

Redactie

De SP heeft donderdag alsnog een tegenbegroting gepresenteerd, nadat SP-leider Emile Roemer een dag eerder tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer zwaar onder vuur kwam te liggen vanwege het ontbreken van een financiële onderbouwing van zijn pleidooien.

Uit het stuk blijkt dat de SP volgend jaar een lastenverlichting belooft van netto meer dan vijf miljard euro. Daaronder verstaat de SP onder meer vervanging van de zorgtoeslag door een inkomensafhankelijke zorgpremie, wat een lastenverlichting van 4,7 miljard zou betekenen.

Verder wil de SP meer uitgeven aan zorg en onderwijs en minder aan wegen, salarissen van medisch specialisten en Defensie. Het begrotingstekort valt met 2,6 procent hoger uit dan in de plannen van het kabinet (2,2 procent).

Roemer bracht zichzelf woensdag op de eerste dag van de algemene beschouwingen in de problemen doordat hij zijn betoog niet kon onderbouwen met cijfers. Donderdagochtend gaf hij toe dat het 'geen handig moment' was. De SP was woensdag nog in overleg met het Centraal Planbureau over de doorrekening van de tegenbegroting, aldus Roemer.