Rutte bedankt hulpverleners MH17

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) is donderdag tijdens het debat over de algemene beschouwingen begonnen met een dankbetuiging aan alle hulpverleners die zijn betrokken bij de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Namens het hele kabinet sprak hij zijn 'ongelooflijke waardering' uit voor het werk dat de forensische experts, politieagenten, marechaussees, medewerkers van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen.

Tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen klonk veel lof voor het optreden van het kabinet na de ramp. Alexander Pechtold (D66) vroeg echter ook aandacht voor de hulpverleners. Rutte was het met hem eens. Zij doen in uiterst moeilijke omstandigheden heel belangrijk en ook heel emotioneel werk. "Wij zijn erkentelijk wat zij doen en de komende tijd helaas nog moeten doen."

Normaal gesproken gaat het politieke debat bijna altijd over sociaaleconomische thema's, zoals werkgelegenheid, economische groei en koopkracht, zei de premier verder. "Maar we moeten vaststellen dat welvaart en welzijn rusten op een stevig fundament van een democratisch en rechtsstatelijk principe. Het een kan niet zonder het ander."

"Dat is geen nieuw inzicht, maar de afschuwelijke ramp met vlucht MH17 en de manier waarop de conflicten in Gaza en de opmars van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak doorwerken in Nederland laten wel heel scherp zien welke waarden ons binden en waar de grenzen van de rechtsstaat liggen."