Windows 9 startmenu gelekt

PoeHao

Microsoft geeft een persevenement in San Francisco op 30 september. Het gerucht gaat dat hier ‘Windows 9’ wordt gepresenteerd. Het startmenu komt terug en de eerste beelden zijn reeds uitgelekt.

Uitnodiging

Zoals Microsoft heeft beloofd komt het startmenu terug. Je kunt het zelf indelen met tegels aan de zijkant. Je kan ook ervoor kiezen om op te starten met de tegels die je kent van Windows 8. De interactie met het besturingssysteem is net even visueel anders. De ‘Metro-apps’ kun je nu ook in een venster draaien en de ‘charms’ die opkomen aan de rechterkant van je scherm zijn verwijderd. Ook komen de virtuele omgevingen weer terug. Deze worden doorgaans gebruikt door programmeurs en ontwikkelaars om hun programma’s te testen in een veilige omgeving. Je zou ze ook kunnen gebruiken om games te draaien die voor een anders opgezet besturingssysteem of platform zijn bedoeld, zonder dat je jouw pc steeds opnieuw moet opstarten. Microsoft werkt ook aan een Windows 9 Server die beter om kan gaan met grote databestanden.

Wat er verder precies is ‘verbeterd’ aan Windows 9 blijft giswerk. Microsoft gaat in ieder geval hard optreden tegen softwarepiraterij. De persoon die de previewversies van Windows 8 indertijd heeft gelekt, Alex Kibkalo, is recentelijk veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf. Kibkalo zat blijkbaar ook achter het laatste lek over Windows 9.

De geruchten dat Windows 9 in april 2015 uitkomt blijven aanhouden. Hoe het besturingssysteem dat Microsoft volgend jaar presenteert gaat heten is nog niet bekend. De codenaam die Microsoft hanteert is Windows Threshold. Er circuleren geluiden dat Microsoft afstapt van het nummersysteem voor Windows.