Asbest vrij bij brand Kerkrade

Redactie

Bij een brand op een recyclingbedrijf in het Limburgse Kerkrade is donderdagochtend asbest vrijgekomen. De brand woedt in drie loodsen op bedrijventerrein Willem-Sophia, zegt een brandweerwoordvoerder.

De brand werd rond 05.00 uur ontdekt. In de loodsen waar de brand woedt, lag ongesorteerd bouwmateriaal opgeslagen. het ging onder meer om plastic, hout en dus asbest. Vanwege de vrijgekomen asbest is een naastgelegen voetpad afgezet.

Bij het blussen van de brand is een brandweerman die een waterkanon bediende gewond geraakt aan zijn oog, zegt de woordvoerder. Hij is afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens de regionale omroep L1 heeft hij een waterstraal in zijn oog gekregen.

De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar een vierde loods. Daarin staan trucks en een shovel. "Die zijn al redelijk aangetast door de roet", zegt de woordvoerder. Het puin uit de loodsen wordt uit elkaar gehaald om de brand goed te kunnen blussen. De brandweer verwacht dat dit nog uren gaat duren.

In de omgeving hangt een dichte mist. Er zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen, maar vanwege de stankoverlast raadt de brandweer aan ramen en deuren gesloten te houden.