Rutte rekent op herstel PvdA

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) gaat ervan uit dat coalitiepartner PvdA een goede uitslag zal boeken bij komende verkiezingen, ondanks de slechte stand in de peilingen op dit moment. "Je zult zien dat de PvdA weer aantrekt", zei Rutte dinsdag in een gesprek met enkele journalisten ter gelegenheid van Prinsjesdag.

Volgens Rutte kan de PvdA de verkiezingen in met de boodschap dat het kabinet er met succes voor heeft gezorgd dat de zorg, de sociale zekerheid en andere voorzieningen toekomstbestendig zijn gemaakt, terwijl de kwaliteit op peil is gebleven. "Mensen zullen op verkiezingsochtend wakker worden en zeggen: we hebben wel veel gemopperd, maar ze krijgen nu toch onze stem", zei Rutte.

In maart worden de Provinciale Staten gekozen, die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Rutte gaat er 'geen seconde' van uit dat de coalitiepartijen en de drie oppositiepartijen waarmee wordt samengewerkt, hun meerderheid in de senaat verliezen. Mocht dat toch gebeuren, dan maakt hij zich geen zorgen. "We hebben ons uit wel ingewikkelder knopen gewurmd."

Rutte vindt de PvdA 'ontzettend betrouwbaar', zei hij verder. "De partij heeft een zeer stabiele leiding en wil geen spelletjes spelen." Bij het aantreden van het huidige kabinet zinspeelde Rutte al op een volgende regeerperiode met de PvdA. Inmiddels is hij terughoudender. "Ik vind het gek om nu al te speculeren over de kabinetsformatie van 2017."