VN nemen vredesmissie over in CAR

Redactie

De Verenigde Naties hebben de vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek maandag overgenomen van een regionale Afrikaanse vredesmacht. In de CAR brak negen maanden geleden sektarisch geweld uit dat aan zeker vijfduizend mensen het leven kostte en tienduizenden moslims naar omliggende landen heeft doen vluchten.

Ondanks de komst van 1800 vredesmilitairen en politieagenten blijft de gecombineerde troepenmacht van VN en Afrikaanse Unie ver achter bij wat de VN-Veiligheidsraad in april had voorzien. Volgens diplomaten zal de troepenmacht pas begin volgend jaar op volle sterkte zijn, bijna twaalfduizend man.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric is de logistieke situatie in de CAR 'uitermate gecompliceerd'. Het land is geheel omsloten en het meer dan vijftig jaar oude wegennet verkeert in deplorabele staat.

Volgens Human Rights Watch wordt er nog steeds 'in een alarmerend tempo' gemoord. "Er is geen tijd te verliezen. De nieuwe VN-missie moet dringend meer troepen naar het oosten en midden van het land brengen en ferme stappen doen om burgers tegen deze wrede aanvallen te beschermen", zei HRW-onderzoeker Lewis Mudge.