'Arabische landen bereid tot luchtaanvallen op IS'

Redactie

Een aantal Arabische landen heeft aangeboden luchtaanvallen op strijders van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië uit te voeren. Dat hebben hooggeplaatste medewerkers van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag volgens de New York Times gezegd.

De zegslieden reisden mee in het gezelschap van minister van buitenlandse zaken John Kerry, die de afgelopen week een reis door het Midden-Oosten maakte om internationale steun voor een campagne tegen IS te mobiliseren. Kerry bezocht Irak, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije en Egypte. Hij is nu in Parijs, waar Frankrijk maandag een internationale conferentie over steun aan de nieuwe Iraakse regering heeft belegd.

Tijdens Kerry's stop in Saudi-Arabië schaarden tien Arabische landen zich achter een gezamenlijke verklaring met de VS waarin ze steun toezegden om de confrontatie met IS aan te gaan en deze te 'vernietigen'. Een aantal van deze landen zou bereid zijn bij te dragen aan de militaire campagne tegen IS. Deze bijdragen kunnen variëren van het bewapenen of trainen van soldaten tot daadwerkelijk militair optreden.

De VS krijgen naar alle waarschijnlijk een overheersende rol bij de luchtaanvallen op IS, maar ook Frankrijk heeft zich bereid verklaard IS in Irak aan te vallen. Irak heeft zelf een nog embryonale luchtmacht, die maar beperkt in staat is om nauwkeurige aanvallen uit te voeren. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn hier bedrevener in.