[MotoGP] Rossi pakt eindelijk weer een zege

heywoodu

Valentino Rossi heeft voor het eerst sinds de TT in Assen van 2013 weer een grand prix in de MotoGP gewonnen. De Italiaan was, mede geholpen door een valpartij van Marc Márquez, duidelijk de sterkste tijdens de Grand Prix van San Marino. Achter de verdiende winnaar pakte zijn teamgenoot Jorge Lorenzo de tweede plek, waardoor Yamaha een dubbelslag pakte.

De race kende een fantastische openingsfase, waarbij Lorenzo vanaf pole de koppositie pakte. Andrea Iannone, gestart vanaf plek twee, moest Rossi en Márquez voorbij laten. Wat volgde was een waar titanengevecht tussen Márquez en de twee Yamaha's van Rossi en Lorenzo. Honda-rijder Márquez deed al snel een aanval bij Rossi, maar de Italiaan wist dat vakkundig af te slaan.

In de derde ronde kwam Márquez toch voorbij Rossi, maar weer wist Il Dottore terug te slaan en zijn positie in te nemen. Niet veel later viel hij zelfs zijn teamgenoot Lorenzo aan, wat na vier pogingen in vier bochten succes opleverde. Lorenzo moest kort daarna ook zijn landgenoot Márquez voorbij laten, waarna hij zijn twee mede-koplopers langzaam moest laten gaan. Iannone voerde op de vierde plek intussen de groep achtervolgers aan, maar die lagen al op grote achterstand.

Na tien ronden gebeurde iets wat in de MotoGP bijzonder opvallend genoemd mag worden: Márquez maakte een fout en ging zonder enige aanleiding tegen het asfalt. Na enig aandringen kreeg de wereldkampioen zijn Honda wel weer aan de praat, maar hij was uiteraard kansloos voor een goede klassering. Door het wegvallen van de Spanjaard lag Rossi ruim op kop, met Lorenzo op de tweede plek.

Achter Lorenzo ging de strijd om de derde plek tussen Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso, die Iannone achter zich gelaten hadden. Pedrosa won het duel en mocht als laatste het podium op. Dovizioso werd vierde, voor Iannone, Pol Espargaro en Bradley Smith.