Judoka D. Elmont pakt goud in Zagreb

Boris (borisz)

Judoka Dex Elmont heeft zijn teleurstellende verlopende wereldkampioenschap een beetje rechtgezet. Bij de Grand Prix in Zagreb won Elmont zaterdag in de categorie tot -73 kilogram de gouden medaille. "Ik had een goed gevoel, was misschien ook wel wat scherper dan op het WK. Ik had zin om even wat recht te zetten hier."

In de finale won Elmont van de Portugees Andre Alves op waza-ari. Elmont keek nog even terug naar het WK van twee weken geleden. "Met judo is het altijd gevaarlijk. Je kunt op papier beter zijn dan de tegenstander, maar die tegenstander krijgt altijd kansen. Dat gebeurde bij het WK. Toen verloor ik in de derde ronde. Nu was ik misschien wel iets scherper en win ik wel al mijn partijen."

Het was voor de Europees kampioen een lastig toernooi. "Ik weet dat ik tijdens een toernooi altijd kan groeien. Naarmate een partij zwaarder wordt ga ik juist beter judoën. Ik had een goed gevoel, had ook zin om even wat recht te zetten. En dat is gelukkig gelukt. De halve finale was een moeilijke partij en voor mij is de eerste partij ook altijd wel lastig."

Elmont won van Bayram Ceylan uit Turkije pas in de laatste seconde en in de halve finale won hij de partij tegen Nicholas Delpopolo uit de Verenigde Staten op straffen. In de finale trof hij een Portugees waar hij nog nooit tegen gejudood had. "Hij was best sterk en probeerde mij steeds op een straf te zetten. Met nog twee minuten te gaan scoorde ik een waza-ari. Volgens mij was dat gewoon ippon, maar de scheidsrechter vond van niet. In de laatste seconden kwam ik nog in de houdgreep terecht, maar gelukkig wist ik daar op tijd uit te komen."

Het deelnemersveld in Zagreb was dan ook sterk volgens Elmont. "Er waren wel vier of vijf spelers die hoger op de ranking staan dan ik. Maar zij vlogen er in de eerste ronde al uit. Zo gaat dat met judo. Zo ging het ook bij mij dus ook bij het WK."

Zondag komen in Zagreb de zwaargewichten nog in actie. Noël van ’t End (-90 kg), Roy Meyer (+100 kg), Guusje Steenhuis, Karen Stevenson (-78 kg), Lena Buseman en Tessie Savelkouls (+78 kg) zullen de tatami betreden.