Premier: Oekraïne is nog altijd in staat van oorlog

Redactie

OekraÏne is nog steeds 'in staat van oorlog' met Rusland, ondanks het staakt-het-vuren dat vorige week is afgesproken. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zaterdag gezegd. Even daarvoor was een tweede hulpkonvooi van Russische vrachtwagens Oekraïne binnengereden.

Het doel van de Russische president Vladimir Poetin is om 'heel Oekraïne in te nemen', zei Jatsenjoek op een conferentie met politici en zakenlieden in Kiev. "Hij kan niet omgaan met het idee dat Oekraïne lid wordt van een grote EU-familie. Hij wil een terugkeer van de Sovjet-Unie."

Jatsenjoek repte niet over het Russische konvooi dat eerder zaterdag rebellengebied in Oost-Oekraïne binnenreed. De vrachtwagens zouden geladen zijn met tweeduizend ton hulpgoederen.

Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zei zaterdag dat het konvooi 'illegaal' de grens was overgestoken. Grenswachten en de douane mochten volgens hem niet kijken wat er vervoerd werd. Ook zouden de vrachtwagens volgens Lysenko niet vergezeld worden door vertegenwoordigers van het Rode Kruis. Het Rode Kruis in Moskou bevestigt niet bij het hulptransport betrokken te zijn.

Bij het vliegveld van rebellenbolwerk Donetsk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw gevochten, liet het stadsbestuur zaterdag weten. Twee granaten troffen woongebouwen, maar er zijn geen berichten van slachtoffers.