Uren au pair teruggeschroefd

Redactie

Au pairs in een gastgezin mogen vanaf juli volgend jaar nog maximaal twintig uur per week en maximaal vier uur per dag werken. Dat hebben staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) besloten. Nu ligt het maximum nog op dertig uur per week.

Het aantal uren wordt naar beneden bijgesteld om oneigenlijk gebruik van de regeling tegen te gaan en om 'culturele uitwisseling' beter mogelijk te maken. Het volgen van een taalcursus Nederland wordt daarom een verplicht onderdeel, zodat au pairs voldoende gelegenheid krijgen om Nederlands te leren. De kosten voor de cursus komen voor rekening van het gastgezin.

Daarnaast gaat strenger worden gecontroleerd op naleving van de au-pairregeling. Gastgezinnen moeten vanaf volgend jaar een verklaring tekenen waarin ze aangeven zich ervan bewust te zijn dat toezichthouders kunnen komen controleren of alles wel volgens de regels gaat.

Onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wijst uit dat au pairs en gastgezinnen veelal positief zijn over hun ervaringen met het au pairschap. De helft van de au pairs geeft echter aan meer dan de maximaal toegestane dertig uur per week kwijt te zijn aan taken binnen het gastgezin en de helft verricht zware taken.

Dat is volgens Teeven en Asscher niet de bedoeling. Au pairs mogen volgens hen niet als werknemer worden gezien of als fulltime oppas fungeren. In ruil voor zakgeld en verblijf bij een gastgezin mag de au pair licht huishoudelijk werk verrichten. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer.