Buma wil weer praten over kernenergie

Redactie

Er moet weer kunnen worden gepraat over kernenergie. Daarvoor pleitte CDA-leider Sybrand Buma vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Met kernenergie zou de Nederlandse energiemarkt onafhankelijker worden van het buitenland, zoals Rusland. D66-leider Alexander Pechtold wil dat Nederland binnen tien jaar helemaal onafhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen.

Volgens Buma zullen ook andere energiebronnen nodig zijn als de hele wereld over gaat op gas. "Dan wordt gas veel duurder. Wat mij betreft moeten we daarnaast ook weer durven te praten over kernenergie en het vernieuwen van de reactoren in Borssele bijvoorbeeld."

Pechtold vindt ondertussen dat consumenten moeten kunnen kiezen om geen Russisch gas te kopen. Energiebedrijven moeten daartoe transparant worden over waar gas en olie vandaan komen. Nederland moet volgens de D66-leider niet afhankelijk zijn van 'instabiele en onberekenbare regimes zoals het Rusland van Poetin'. "In Oekraïne staat nu letterlijk de verwarming uit: Poetin heeft de gaskraan dichtgedraaid. Rusland beperkt de toevoer van gas naar Polen als reactie op EU-sancties", geeft de D66-voorman aan.

Pechtold denkt dat als Nederland binnen tien jaar geen gas meer importeert van landen die 'opeens de gaskraan dichtdraaien zoals Poetin nu doet bij Oekraïne en Polen' Nederland ook in de toekomst een 'betrouwbaar gasland' zal zijn. "Dat is goed voor onze staatskas, de werkgelegenheid en het milieu. Maar vooral is dat goed voor onze onafhankelijkheid."