Timmermans begin oktober voor Europees Parlement

Redactie

De aanstaande eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, wordt begin oktober ondervraagd door het Europees Parlement. Dat heeft het parlement vrijdag bekendgemaakt.

De hoorzittingen van de nieuwe commissarissen vinden plaats tussen 29 september en 7 oktober in Brussel. De zeven vicevoorzitters, onder wie Timmermans, komen als laatsten aan de beurt.

De precieze agenda van de hoorzittingen wordt volgende week bekendgemaakt. Sommige commissarissen moeten voor meerdere commissies verschijnen omdat ze uiteenlopende taken in hun pakket hebben.

Dat geldt ook voor Timmermans, die als vicevoorzitter 'horizontale bevoegdheden' heeft die alle vakgebieden van de Europese Commissie beslaan. Timmermans is belast met betere regulering en moet erop toezien dat de overige eurocommissarissen geen overbodige voorstellen presenteren.

Timmermans en de zes andere vicevoorzitters van de Europese Commissie kunnen, behalve door de parlementaire commissies, ook door de voorzitters van de politieke fracties in het parlement worden ondervraagd.

Het Europees Parlement gaat alle commissarissen die de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde in vakcommissies aan de tand voelen. Daarna moet het voltallige parlement eind oktober zijn zegen geven aan de ploeg van Juncker, zodat de nieuwe commissie op 1 november aan de slag kan.