Doodstraf voor aanslag treinstation China

Redactie

Een Chinese rechtbank heeft vrijdag drie mannen ter dood veroordeeld voor het plegen van een aanslag bij een treinstation in de stad Kunming. Dat melden Chinese staatsmedia. Een vrouw verdwijnt levenslang achter de tralies.

Bij de aanslag werden 31 mensen met messen om het leven gebracht. Volgens de rechtbank zijn de vier schuldig aan moord. Bovendien werden de drie mannen schuldig bevonden aan het opzetten en leiden van een terreurorganisatie, en de vrouw aan lidmaatschap daarvan.

De spanningen in China tussen Han-Chinezen en de etnische Oeigoeren liepen als gevolg van de aanslag op. Voorheen bleef de onrust vooral beperkt tot de provincie Xinjiang, maar na de aanslag in Kunming breidde deze zich uit naar de rest van China. De Oeigoeren voelen zich achtergesteld en onderdrukt door Beijing en menen dat ze overvleugeld worden door de Han-Chinezen.

Dilxat Raxit, woordvoerder van het World Uyghur Congress, vindt dat China zijn etnische beleid moet herzien. "China gaat de kwestie uit de weg dat Oeigoeren ervoor kiezen het land te ontvluchten, omdat ze de vervolging niet aan kunnen."