Honderd huizen sneller door NAM geïnspecteerd

Redactie

Zo'n honderd woningen in het Groningse dorp Winsum worden versneld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geïnspecteerd, nadat in dezelfde soort huizen in Warffum, verderop in het aardbevingsgebied, constructiefouten waren gesignaleerd. De gebreken zijn van dien aard, dat bij een nieuwe aardbeving gevaar voor de bewoners kan ontstaan. Dat meldt de NAM vrijdag.

De problemen doen zich vooral voor bij de verbinding tussen muur en plafond, aldus de NAM. "Dit moet wellicht worden verstevigd om een zwaardere aardbeving te doorstaan", aldus een woordvoerder. Ook brokkelt bij de huizen het cement meer af dan bij andere huizen.

In één van de woningen in Winsum is al een constructiefout is gevonden. In dit pand zijn stutten geplaatst."Dat was een gestript pand waar we goed konden zien wat er mis was. Dit wil niet zeggen dat het in elk huis voorkomt", aldus de woordvoerder.

De huizen met gebreken zijn zogenoemde Jarino-woningen, in de jaren '70 neergezet door het toenmalige bouwbedrijf Jarino uit Rhoden. In Noord-Groningen staan tientallen van dit soort woningen. De NAM vond in Warffum ook al dertien huizen waar zich vergelijkbare problemen voordeden. De huizen in Warffum zijn inmiddels al preventief aangepakt.

Het aanpakken van de huizen kan leiden tot 'ingrijpende maatregelen', aldus de NAM. De maatschappij wijst naar de situatie in Warffum, waar mensen tijdens de renovatie vier tot zes weken ergens anders moesten logeren.

De NAM houdt maandag een bijeenkomst in Winsum over de inspecties. Dan wordt ook meer duidelijk op welke termijn de maatschappij de woningen wil inspecteren. De NAM stelt met gemeenten een plan op om alle Jarino-woningen op korte termijn te inspecteren. Het is nog niet bekend hoeveel huizen in andere dorpen moeten worden gerenoveerd.