Downey jr. terughoudend met hulp verslaafde zoon

Redactie

Robert Downey jr. weet als geen ander dat hij zijn verslaafde zoon Cohen niet met alles kan helpen. Af en toe moet hij de 20-jarige muzikant, die onlangs werd opgepakt met drugs op zak, juist met rust laten. "Ik kan hem helpen, maar alleen als ik niet zelf weer van het pad af raak", zegt de 49-jarige Iron Man-acteur, die zelf een drugsverleden heeft, in Vanity Fair.

Downey is ervan overtuigd dat hij zijn verslaving heeft geërfd van zijn vader, en dat datzelfde is gebeurd bij zijn zoon. "Hij is een kind van mij en mijn vrouw, en zijn leven is veel sneller gegaan dan dat van ons", vertelt de acteur. "Maar dat is inherent aan dit informatietijdperk. Alles gaat sneller. Je wordt geconfronteerd met het verleden en denkwijzen en invloeden en gevoelens en onuitgesproken trauma's of behoeftes waarin nooit is voorzien en voor je het weet zit je diep in de problemen. Kies een tekortkoming en je vindt wel ergens een familieprobleem."

Voor Downey was het absolute dieptepunt in 1996, toen hij door zijn buren bewusteloos in het bed van hun 11-jarige zoon werd aangetroffen. Dat was absoluut geen normale gebeurtenis, benadrukt hij. "Ik was zelden bewusteloos. Dat was toevallig een incident dat veel aandacht kreeg."

Over wat er daarna gebeurde, is Downey naarmate hij ouder wordt steeds minder zeker. Zoals over zijn verblijf in een afkickkliniek. "Het allereerste wat je moet doen is uit die grot zien te komen", zegt hij stellig. "Dat lukt de meeste mensen ook, maar veel van hen zijn niet werkelijk veranderd. Je moet inzien dat je je lot stevig in eigen handen neemt, dat je na alle narigheid een sterker mens bent. Maar ik ben er niet meer zo zeker van dat ik dat zo voelde. Het is grappig, want vijf jaar geleden had ik je verteld hoe assertief ik dat zelf allemaal heb bewerkstelligd."

De grootste ommekeer in Downeys carrière was ontegenzeggelijk zijn rol als Tony Stark en diens alter ego Iron Man in de superheldenfilm Iron Man uit 2008. "In het begin dacht ik nog dat ik de drijvende kracht achter het succes was, maar inmiddels ben ik gaan inzien dat ik slechts in de eerste film speelde die een kettingreactie teweeg heeft gebracht. Ik maakte er een deel van uit maar was niet noodzakelijk. Maar ja, die rol was belangrijk voor me. Marvel is een soort heilig broederschap."

De samenwerking met de stripgigant heeft Downey ook financieel een flinke opsteker gegeven, getuige zijn immense collectie auto's in zijn villa in Malibu. Zo pronken er een Porsche, Corvette en een Ford F150. "Die Bentley is me gegeven in plaats van een deel van mijn salaris voor Iron Man 3", vertelt Downey. Verder staan er onder meer een Boss 302 Mustang uit 1970, een Mercedes-Benz Pagoda uit hetzelfde jaar en een Audi A8."

Toch is Downey ook trots op de Volkswagen GTI uit 2011. Die houdt hij bij de collectie om enigszins nuchter te blijven. Want dit succes is allemaal te danken aan de drie iron Man-films en het superheldenensemble The Avengers, waarin Downey ook Iron Man en Stark speelde."Voor Iron Man had ik niet eens die GTI kunnen betalen."