VN organiseren beraad over strijd tegen ebola

Redactie

De Verenigde Naties beleggen later deze maand een top om de wereld aan te sporen meer hulp te verlenen aan het door een ebolaepidemie getroffen West-Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dinsdag bekend dat het dodelijke virus in Liberia met nieuwe kracht om zich heen grijpt en er in West-Afrika inmiddels 4200 mensen met ebola zijn besmet.

In Liberia, dat toch al de meeste slachtoffers telde, hebben hebben vorige week nog eens vijfhonderd mensen het ebolavirus opgedaan. De WHO waarschuwde maandag dat Liberia de komende weken op duizenden nieuwe besmettingen moeten rekenen.

Volgens de VN-gezant in het land zijn tachtig artsen en verpleegkundigen aan ebola bezweken. Nog eens zoveel hebben de ziekteverwekker onder de leden. Gezant Karin Landgren noemde de uitbraak, die vooralsnog vooral in Liberia, Guinee en Sierra Leone een spoor van verderf trekt, dinsdag voor de Veiligheidsraad een 'apocalyptische pest'. De Liberiaanse minister van defensie Brownie Samukai voegde daaraan toe dat ebola zijn land 'in zijn bestaan bedreigt'.

Dinsdag bleek opnieuw een epidemioloog van de WHO in Sierra Leone het virus te hebben opgelopen. De VN-organisatie heeft de werkruimte voor haar personeel inmiddels vergroot en verbeterd om te voorkomen dat er nog meer medewerkers besmet raken. De WHO heeft de regering zelfs gevraagd geen patiënten meer toe te laten tot de kliniek waar een andere WHO-arts het virus opdeed.