Militairen demonstreren vrijdag voor betere cao

Redactie

Nederlandse militairen demonstreren vrijdag op het Plein in Den Haag voor een betere cao. Militaire vakbonden roepen dinsdag hun leden op deel te nemen aan de manifestatie. Ze willen vlak voor Prinsjesdag 'druk op de ketel zetten'.

De vakbonden AFMP, ABVAKABO, VBM, BBTV en de Marechausseevereniging doen mee met de actie. "De werkgever moet zich realiseren dat er nu echt forse stappen moeten worden gezet. Want het defensiepersoneel verdient écht beter. Een beter loon, een fatsoenlijk pensioen, géén AOW-gat en compensatie van de WUL", aldus de vakbonden. De onderhandelingen over een nieuwe cao, een pensioenregeling en een AOW voor militairen staan gepland voor oktober.

Niet alle militaire vakbonden staan achter de manifestatie. Voor bonden als de Nederlandse Officierenvereniging en de bond voor defensiepersoneel ACOM komt de demonstratie te vroeg. "Defensie heeft met de Centrales afgesproken om na het zomerreces te beginnen met het arbeidsvoorwaardenoverleg. Wij willen de voortgang en resultaten van de onderhandelingen maatgevend laten zijn voor eventuele acties. Om die reden achten wij het inzetten van een zwaar middel als een manifestatie op dit moment niet opportuun", aldus de Officierenvereniging.

De Marechausseevereniging zegt in de aankondiging ook liever 'zij aan zij' te willen staan met de ACOM en de Officierenvereniging. "Het is jammer dat we niet samen zijn, maar realiseer u dat de deelnemende vakbonden samen driekwart van het georganiseerde Defensiepersoneel vertegenwoordigen", aldus de vakbond.