'Kabinet investeert flink in veiligheid'

Redactie

Het kabinet gaat de komende jaren meer investeren in veiligheid. Defensie, inlichtingendienst AIVD, en het Openbaar Ministerie krijgen er miljoenen bij, meldt RTL Nieuws dinsdag. De redactie heeft begrotingsafspraken in zijn bezit.

Defensie krijgt tot 2017 driehonderd miljoen euro extra: volgend jaar vijftig miljoen, in 2016 150 en in 2017 honderd miljoen. De AIVD krijgt elk jaar 25 miljoen meer. Het OM krijgt vijf miljoen extra volgend jaar. In 2017 is dat gestegen tot twintig miljoen.

Het broze herstel van de economie probeert het kabinet met een aantal maatregelen te stimuleren. Zo krijgen werkenden een belastingverlaging. De arbeidskorting gaat omhoog en het belastingtarief in de eerste schijf wordt verlaagd. Het verhogen van de arbeidskorting kost het kabinet vijfhonderd miljoen euro. Voor de belastingverlaging wordt 475 miljoen uitgetrokken.

Eerder lekte via RTL Nieuws al uit dat ouderen de komende jaren meer belasting en meer zorgpremie gaan betalen en dat een aantal belastingvoordelen voor ouderen wordt verlaagd of verdwijnt. De extra maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt.