Bewoners flat Diemen later deze week terug

Redactie

De bewoners van 48 woningen in de door een explosie getroffen flat in Diemen mogen waarschijnlijk aan het einde van de week terug naar huis. Woningcorporatie De Key is hun terugkeer aan het voorbereiden, laat een woordvoerder dinsdag weten.

De flat aan de Beukenhorst telt 193 woningen. Daarvan werden er al 89 veilig bevonden. 56 woningen zijn voor langere tijd onbewoonbaar. Voor deze bewoners wordt vervangende woonruimte gezocht omdat het nog maanden kan duren voor ze terug kunnen. Nu zitten ze nog in een hotel.

Niet alle bewoners wier flatwoning veilig is bevonden durven terug. Voor hen wordt echter geen opvang meer geregeld. Burgemeester Amy Koopmanschap had dinsdagmiddag een gesprek met de groep. Ze heeft tegen de bewoners gezegd dat ze begrip moeten hebben voor degenen die echt niet terug naar huis kunnen. "Beschikbare woningen zijn hard nodig voor deze groep bewoners", aldus de burgemeester in een verklaring.

"Ik heb benadrukt dat we ons heel goed kunnen voorstellen dat sommige bewoners het moeilijk vinden om terug te keren naar deze plek. Daarom spannen we ons met De Key ook in om de begeleiding goed te regelen", zegt Koopmanschap verder. Er is volgens haar echter geen reden waarom terugkeer niet mogelijk is.

Een deel van de bewoners die niet terug durven sliep afgelopen nacht voor de deur bij de flat. De burgemeester noemt dat 'vreselijk vervelend'. "Maar dat is toch hun eigen keuze en hun eigen verantwoordelijkheid. Vooralsnog zie ik geen rol voor de gemeente, zeker niet omdat er gewoon een woning beschikbaar is."