Geen extra onderzoek sterfgevallen De Rooyse Wissel

Redactie

Er komt geen extra onderzoek naar de sterfgevallen in de Venrayse tbs-kliniek De Rooyse Wissel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft geen aanwijzingen gevonden dat fouten van kliniekmedewerkers hebben geleid tot de dood en zelfmoord van drie tbs-patiënten vorige week. Dat bevestigt de kliniek desgevraagd.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vroeg de inspectie onderzoek te doen naar de sterfgevallen, die kort na elkaar plaatsvonden. Een tbs'er pleegde zelfmoord, twee anderen stierven een natuurlijke dood.

"De inspectie ziet geen reden om af te wijken van de standaardprocedure bij een sterfgeval", aldus een woordvoerder van de kliniek. "Wij gaan zelf met een onafhankelijke expert een onderzoek doen en rapporteren dat aan de IGZ."

De kliniek komt vaker in het nieuws. Vorige week bleek uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de kliniek meer had kunnen doen om te voorkomen dat de tbs'ers mobiele telefoons, drugs, wapens en geld in bezit hadden.

Maandag werd bekend dat een tbs'er mogelijk met een valse pas op verlof kon gaan. Volgens de woordvoerder is dat bericht onjuist. "De man had een door het ministerie goedgekeurde verlofpas. Hij had alleen een kledingkaart vervalst. Toen wij dat merkten is hij meteen gebeld om terug te komen van verlof. Dat heeft hij gedaan."