Cilic in top tien na titel US Open, Murray na zes jaar eruit

Frank (franklop)

Marin Cilic heeft door zijn titel op de US Open de top tien van de wereldranglijst in zicht gekregen. De 25-jarige Kroaat verruilt de zestiende voor de twaalfde plaats, maar met de zege op Flushing Meadows zal hij stijgen naar de negende plek. In de nieuwste ranglijst is de finale van de US Open namelijk nog niet verwerkt.

Cilic versloeg maandag in de finale in New York Kei Nishikori, die eveneens stijgt. De Japanner gaat van elf naar acht. De opmars van Nishikori, die net als Cilic zijn eerste grandslamfinale speelde, gaat onder meer ten koste van Andy Murray. De Schot handhaaft zich nog net in de top tien, maar zal door de titel van Cilic op de volgende ranglijst voor het eerst in zes jaar buiten de beste tien van de wereld vallen: Elfde.

In de top van de ATP-ranking veranderde niets. Novak Djokovic is de mondiale nummer een, voor Rafael Nadal, Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Robin Haase en Igor Sijsling staan net als twee weken geleden zeventigste en 72e. Beide Nederlanders sneuvelden in de eerste ronde van de US Open. Thiemo de Bakker staat 145e en Jesse Huta Galung bezet plek 190, een stijging van 39 plaatsen.