Meer taxibedrijven over de kop

Redactie

De taxibranche heeft het moeilijk. Tussen januari en eind augustus zijn er 44 taxibedrijven failliet gegaan. Dat zijn er vijftien procent meer dan in die periode vorig jaar. Als de negatieve trend zich doorzet, zijn er aan het eind van het jaar 66 taxibedrijven bankroet gegaan, een derde meer dan gemiddeld. De website faillissementsdossier.nl meldt dat dinsdag.

De taxibranche had last van lagere prijzen door toegenomen concurrentie. De omzetten daalden bovendien doordat door bezuinigingen op de zorg steeds minder mensen in aanmerking komen voor zorgvervoer. Per week rijden taxi's zo'n 650 duizend zorgritten voor passagiers met een zorgbehoefte. Dat is twee derde van het totale aantal ritten.

De impact van taxidienst Uber, waarbij particulieren met hun eigen auto voor taxi kunnen spelen, heeft weinig te maken met het omvallen van het hoge aantal taxibedrijven, meldde branchevereniging KNV Taxi aan faillissementsdossier.nl. Veel chauffeurs beschouwen de dienst, waarbij passagiers via een app een taxi kunnen bestellen, als oneerlijke concurrentie, maar ondanks dat is 'de concurrentie van deze nieuwkomer vooralsnog te verwaarlozen'.

De problemen in de branche steken schril af tegen de daling in het aantal bedrijven en instellingen dat in totaal bankroet ging. Dat aandeel daalde met een kwart in de eerste acht maanden van het jaar, naar 6832. In de bouw daalde het aantal faillissementen zelfs met veertig procent.