[US Open] Cilic klopt Nishikori in finale

Frank (franklop)

Marin Cilic heeft de US Open gewonnen. De Kroatische tennisser was maandag in de finale veel te sterk voor de Japanner Kei Nishikori: 6-3, 6-3 en 6-3. De nummers veertien en tien van de plaatsingslijst stonden allebei voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi.

Vanaf het begin was duidelijk dat Cilic van de verrassende finalisten het minste last had van podiumvrees. De Kroaat speelde onbevangen en zorgde er met zijn harde forehand voor dat Nishikori nauwelijks in zijn spel kwam. De Japanner, die in de halve finale nog stuntte tegen Novak Djokovic (1), zag de eerste set in een halfuurtje tijd door zijn vingers glippen.

Ook in het vervolg van de partij kwam de 24-jarige Nishikori er amper aan te pas. In de tweede set plaatste hij zijn enige break, maar de één jaar oudere Cilic stond op dat moment al op een comfortabele 5-2 voorsprong. In de derde set liep de Kroaat snel uit naar 4-1, moest in zijn voorlaatste servicebeurt nog drie breakpoints wegwerken, maar kwam nooit meer echt in de problemen.

Cilic, gecoacht door zijn illustere landgenoot Goran Ivanisevic, leverde het hele toernooi maar drie sets in. Dat gebeurde tegen Kevin Anderson en Gilles Simon. Zijn laatste drie partijen, tegen Tomas Berdych, Roger Federer en Nishikori, won de bijna twee meter lange Kroaat in straight sets.

Veel tijd om van zijn overwinning te genieten heeft Cilic niet. Dit weekeinde treedt hij als kopman van het Kroatische Davis Cup-team in Amsterdam aan tegen Nederland.