Honderden Noorse criminelen in NL'se cellen

Redactie

Noorse gevangenen kunnen in de toekomst hun straf uitzitten in Nederland. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond. Nederland en Noorwegen zijn met elkaar in gesprek over de opvang van enkele honderden Noorse criminelen in Nederlandse gevangenissen.

Noorwegen kampt met een tekort aan celcapaciteit, maar in Nederland is juist veel leegstand. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is dan ook tevreden met de ophanden zijnde overeenkomst. In Nederland wordt volgens hem op deze manier meer werk gecreëerd voor gevangenispersoneel en leeggekomen gebouwen krijgen een herbestemming.

Afgelopen zomer heeft een Noorse delegatie meerdere bezoeken afgelegd aan Nederland, waarbij meerdere gevangenissen werden bezocht. Tijdens de bezoeken waren de Noren volgens het ministerie 'onder de indruk' van de Nederlandse inrichtingen.

In de gevangenissen waar de Noorse criminelen worden ondergebracht, gelden Noorse regels. Ook wordt het complex geleid door een Noorse directeur. Het personeel is echter Nederlands.

Het is niet voor het eerst dat Nederland buitenlandse criminelen opvangt. Eerder werd al al een vergelijkbaar verdrag met België gesloten. Sinds 2010 zitten zo'n 550 Belgische gedetineerden in de gevangenis in Tilburg.