Kinderen jihadgezinnen terug naar huis

Redactie

De zes kinderen van de twee gezinnen uit Huizen die naar Syrië wilden afreizen om de terreurorganisatie Islamitische Staat te steunen, mogen naar huis. Dat heeft de kinderrechter maandag bepaald.

De kinderen waren uit huis geplaatst nadat hun ouders ruim een week geleden werden opgepakt. De Raad voor de Kinderbescherming wilde dat die maatregel met vier weken zou worden verlengd, maar de kinderrechter ging daar niet in mee.

"Er zijn geen redenen aangevoerd waardoor er nu overheidstoezicht op de kinderen moet zijn", aldus de rechtbank. De kinderen mogen per direct naar huis. Drie van de vier ouders zijn weer thuis om voor hen te zorgen. Een van de vaders zit nog vast.

De ouders en kinderen hebben geen geldige paspoorten, zodat zij niet kunnen reizen. Ook is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat er bij een van de gezinnen geen 'enkele aanwijzing' is dat zij zullen vertrekken. "Het andere gezin heeft aangegeven dat er emigratieplannen zijn, maar niet nu en zeker niet naar Syrië", meldt de rechtbank.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft aangegeven onderzoek te doen naar de kwestie. De ouders hebben volgens de rechtbank aangegeven dat ze daaraan mee werken.