Proces om bom in station van Bonn begonnen

Redactie

Onder strenge bewaking is maandag voor de rechtbank in Düsseldorf een proces begonnen over een zware bom die in december 2012 op het centraal station van de stad Bonn werd gevonden. Naast de hoofdverdachte staan drie andere vermoedelijke terroristen terecht, die samen met hem verdacht worden van plannen om een rechtsextremistische politicus te vermoorden, meldt het Duitse persbureau dpa.

Hoofdverdachte is Marco G. (27), een tot de islam bekeerde Duitser uit Oldenburg, die de bom in het station heeft achtergelaten. Samen met de verdachten Enea B. (44), Koray D. (25) en Tayfun S. (24) zou G. betrokken zijn geweest bij een in maart 2013 verijdeld complot om de voorzitter van de extreemrechtse partij Pro NRW (Noordijn-Westfalen) te vermoorden.

De mannen wordt het opzetten van een criminele vereniging en het afspreken van een moord ten laste gelegd. De rechtbank heeft voor het proces tot april 2015 55 zittingsdagen uitgetrokken. Er zijn honderdvijftig getuigen opgeroepen en het procesdossier omvat 360 ordners. Betrokkenen denken dat het hele proces twee jaar gaat duren.

De advocaten van G. voerden bij het begin van het proces aan dat zijn cliënt geen echte bom had achtergelaten. "De bewering dat men aan een bloedbad is ontsnapt, is vals", zei een van de verdedigers. Een ander wees er op dat ook de federale recherche niet uitgaat van een echte bom. De inhoud van de bom 'had nooit in de lucht kunnen vliegen', omdat een ontsteking ontbrak.