Uitslagen kwalificatie Afrika Cup 06/09/2014

Boris (borisz)

Vrijdag en zaterdag werden de eerste wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de kwalificatie van de Afrika Cup. De opzet in de kwalificatie is aangepast ten opzichte van de voorgaande edities. Meer Afrikaanse landen moesten vooraf play-offs spelen om deze groepsfase te halen. 

In groep A heeft Zuid-Afrika goede zaken gedaan door met 0-3 te winnen in Sudan. Sibusiso Vilakazi maakte twee doelpunten, Bongani Ndulula kwam één keer tot scoren. Ajacied Thulani Serero ontbrak in het keurkorps van bondscoach Ephraim Mashaba. In dezelfde groep stuntte Congo door met 2-3 van titelverdediger Nigeria te winnen. Het was de eerste thuisnederlaag voor Nigeria in een serieuze wedstrijd in 33 jaar en de eerste verliespartij ooit voor eigen publiek in het kwalificatietoernooi van de Afrika Cup.

Nigeria kwam nog wel op voorsprong door een treffer van Efe Ambrose. Prince Oniangue, middenvelder van Reims, scoorde twee minuten later al de gelijkmaker en Thievy Bifouma zette de ploeg voor de rust nog op voorsprong. Na de rust maakte hij de 1-3 vanaf elf meter. Gbolahan Salami deed in blessuretijd nog wat terug, maar dat bleek niet genoeg. 

WK-ganger Kameroen begon groep D met een 0-2 zege bij DR Congo. Ivoorkust zette door treffers van Seydou Doumbia en Gervinho een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege tegen Sierra Leone. Ghana speelde in groep E met 1-1 tegelijk tegen Togo. 

Kwalificatie Afrika Cup - Speelronde 1 - 06/09/2014

Groep Thuis Uit Uitslag
A Sudan Zuid-Afrika 0-3 
A Nigeria Congo 2-3 
B Ethiopië Algerije 1-2 
B Mali Malawi Afg.*
C Burkina Faso Lesotho 2-0 
C Gabon Angola 1-0 
D DR Congo Kameroen 0-2 
D Ivoorkust Sierra Leone 2-1 
E Guinea Togo 2-1 
E Ghana Uganda 1-1 
F Zambia Mozambique 0-0 
F Niger Kaapverdië 1-3 
G Senegal Egypte 2-0 
G Tunesië Botswana 2-1 

*Duel afgelast wegens hevige regenval.